Door de coronacrisis was het lastig voor adviseurs om hun examens voor het energielabel te doen. Het tekort aan adviseurs, dat hiervan het gevolg was, leidde tot lange wachttijden en hoge labelprijzen. Om de druk op de adviseurs te verminderen schortte het ministerie de handhaving op de advertentieplicht bij het te koop zetten van een woning op tot 1 januari 2022.

Streefaantal bereikt

Inmiddels gaat het goed met de aantallen adviseurs. Momenteel zijn er 1.500 adviseurs aan de slag, waarmee het initiële streefaantal is bereikt.  

Deze positieve ontwikkelingen zorgen ervoor dat tijdelijke maatregelen zijn vervallen of op korte termijn gaan vervallen. Zo is de hierboven genoemde overgangsregeling voor vakbekwaamheid sinds 1 november beëindigd. Ook is vanaf 1 november de boete verhoogd wanneer je als huiseigenaar geen label hebt bij de verkoop of oplevering: € 435 voor particulieren en € 870 voor bedrijven.

Advertentieplicht

En vanaf 1 januari 2022 zal ook een energielabel aangevraagd moeten zijn bij het te koop aanbieden van een gebouw (advertentieplicht).

Energielabel helpt verduurzaming

Positief is ook dat in juli bleek dat het aantal energiezuinige labels voor woningen verder is toegenomen, ten opzichte van januari zijn er 44.000 met energielabel A of beter bijgekomen. De uitgebreidere aanbevelingen en verbetermaatregelen op het nieuwe energielabel zorgt er mede voor dat deze trend verder kan stijgen en dat er steeds meer woningen met het energielabel als leidraad verduurzaamd worden.

Invoering verbeterd energielabel

Sinds 1 januari 2021 gelden uitgebreidere eisen voor het aanvragen van een energielabel van een woning. Een energieadviseur dient fysiek langs te komen en een rapport op te stellen van hoe energiezuinig een woning is. Zo’n rapport laat nauwkeurig zien wat de sterke en zwakke plekken van een huis zijn op het gebied van isolatie en installaties, zodat de bewoner ook weet welke stappen hij het beste kan zetten om zijn woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een energielabel te registeren.